Himmel, sukeltakaa!

”HIMMEL, SUKELTAKAA” sanoi sakemanni, kun ohjelmalehdet kuriirille lykkäsi.

Tracon V:n ohjelmalehden kansi.
Tracon V:n ohjelmalehti.
Avaa PDF klikkaamalla.
Kansi: Aura Ijäs
Taitto: Jussi Sorjonen

Näin kirjoitti Tracon V:n ensimmäinen conzine vuonna 2010. Vain pari päivää aikaisemmin olimme saaneet saksalaiselta painotalolta lakonisen viestin. Ohjelmalehtitoimitus oli liian suuri alkuperäisen kuriirin toimitettavaksi, ja toimituksen hoitaisikin toinen firma, josta conzine käytti tuolloin koodinimeä Schenke-dan.

Uusi toimituspäivä olisi tiistai. Conin jälkeisellä viikolla.

Tuolloin ohjelmalehdet pelastuivat vain conilogistiikan sankarillisen iskuoperaation avulla: ohjelmalehtiä vastaan maaliikennekeskukseen Helsingin Metsälään lähti delegaatio pakettiautolla. Ohjelmalehdet saatiin kuin saatiinkin Tampere-talolle perjantai-iltana, ja riemu oli sen mukainen.

Seuraavana vuonna painotalo ei tuntenut omia logistiikkaprosessejaan yhtään paremmin, ja saimme täsmälleen samansisältöisen viestin: kuriiri vaihtuu, toimitus viivästyy. Tällä kertaa olimme kuitenkin osanneet varautua, ja ohjelmalehdet oli tilattu yli viikkoa edellisvuotta aikaisemmin. Uusi aikataulu piti, ja 400 kg ohjelmalehtiä löysi coniviikolla alkuviikosta tiensä hervantalaiseen opiskelija-asuntoon.

Niin suloinen kuin Saksan edullisten painohintojen houkutus onkin, vuonna 2013 ohjelmalehtien painatus siirrettiin takaisin kotimaahan. Pääsyy oli se, että näin saatiin useita viikkoja enemmän aikaa hieroa ohjelmalehden sisältöä kuosiin ennen vihoviimeistä painotakarajaa. Toimittajaksi valikoitui Kopio Niini – eikä vähiten siksi, että "Nii-niin" Tampereen toimipiste sijaitsee kätevästi Tampere-taloa vastapäätä, josta joukkueen vahvuinen osasto vänkäreitä voi kantaa ohjelmalehdet coniin vaikka laatikko kerrallaan.

Otetaan pikakelaus vuoteen 2015. Ohjelmalehti kävi jälleen lähempänä katastrofia kuin koskaan aiemmin: jossain tapahtui kommunikaatiokatkos, ja painotalolla ei ollut mitään jälkeä lopullisesta ohjelmalehtitilauksesta. Haluamme tässä vaiheessa kiittää Kopio Niiniä esimerkillisen nopeasta ja joustavasta palvelusta: tilaus oli iso, ja aikaa lopulta vain vuorokausi, mutta ohjelmalehdet saatiin kuin saatiinkin ajoissa, ja laatu on jälleen priimaa.

Tracon X:n ohjelmalehti. Kansi: Ellinoora Laine
Tracon X:n ohjelmalehti.
Avaa PDF klikkaamalla.
Kansi: Ellinoora Laine
Taitto: Jussi Sorjonen

Näiden kaikkien kommellusten jälkeen sopii kysyä, mitä sitten tapahtuisi jos ohjelmalehteä ei jonain vuonna saataisikaan ajoissa. Ohjelmaa on paljon, ja moni päättää mihin osallistua vasta conipäivänä paikan päällä. Web-ohjelmakartan, viime hetkellä tehtyjen tulosteiden sekä mobiilipalveluiden merkitys korostuisi. 

Tämän pohdinnan voi viedä vielä astetta pidemmälle. Onko paperimuotoinen ohjelmalehti conille välttämätön? Voisiko sen korvata jollain? Tuleeko älypuhelimista ja muista mobiililaitteista lopulta paperimuotoisen ohjelmalehden korvaaja? Tärkeintä on kuitenkin se, että kävijät saavat conipaikalla tarvitsemansa tiedon ohjelmasta, tapahtumapaikan palveluista sekä muista käytännön järjestelyistä.

Ensimmäinen Desucon Frostbite vuonna 2012 kokeili ohjelmalehden asemesta yhden A4:n painettua ohjelmakarttaa, ja palautteen sävy oli murskaava: ohjelmalehti haluttiin ja saatiin takaisin. Fandom-tapahtuma Popcult Helsinki sekä ruotsalainen Närcon-festivaali ovat edelläkävijöitä mobiilisovellusten saralla, mutta molemmissa on mobiilisovelluksen rinnalla käytössä yhä paperinen ohjelmalehti.

Tracon seuraa mobiililaitteiden kehitystä ja kehittää omia mobiilipalveluitaan jatkuvasti. Traconin web-sivut ja tapahtumanhallintajärjestelmä Kompassi toimivat myös mobiililaitteilla. Tänä vuonna uutta on Desuconin Aarni "AKX" Koskelan suosiollisella avustuksella saatu käyttöön osoitteessa m.tracon.fi palveleva uusi mobiiliohjelmakartta, josta suurkiitos hänelle. Tracon-älypuhelinsovelluksesta on ollut puheita ja haaveita jo muutaman vuoden ajan, mutta haaveiden toteutuminen odottaa yhä konkreettista suunnitelmaa ja toteuttajia.

Yhdessä mielessä mikään mobiilipalvelu ei voi kuitenkaan ohjelmalehteä korvata. Mobiilisovelluksesta ei ole vuodesta toiseen kestäväksi muistoksi, joka tulee vastaan vielä neljännessä muutossa conin jälkeen, ja jonka selailu vuosien päästäkin palauttaa mieleen rakkaimmat conimuistot.

Korjattu 4.9. klo 15:50: "Schenke-dan" toimitti ohjelmalehdet meri- eikä lentorahdilla, ja ne noudettiin Helsingin Metsälästä maaliikennekeskuksesta eikä Helsinki-Vantaan lentokentältä.