Vastauksia Tracon X -palautteeseen

Tracon X on takana, ja me tapahtuman järjestäjät olemme läpikäyneet saatuja lukuisia kävijäpalautteita, joita tätä kirjoittaessa on saatu 551 kappaletta. Jokainen palautteessa annettu kehu ja moite sekä muut terveiset on luettu läpi.

Pahoittelemme nyt, että tapahtumassa aivan kaikki ei mennyt putkeen – tai pitäisi kai sanoa, että putkessa pysähdyttiin kielloista huolimatta! Haluammekin nyt kommentoida joitakin palautteissa useasti esille nousseita asioita.

Rannekevaihdon ja paikkalippujen jonot

Tämä on selkeästi eniten mielipahaa aiheuttanut asia. Tänä vuonna päädyimme ratkaisuun, jossa nettikaupasta tilattuja lippuja ei postiteta lainkaan, vaan liput vaihdettiin rannekkeeseen tulostettua tai kännykästä näytettävää e-lippua vastaan tapahtumapaikalle saavuttaessa. Tärkein syy postittamisesta luopumiseen oli postissa rikkoutuneiden ja kadonneiden rannekkeiden suuri osuus (n. 10%).

Itse rannekkeen vaihtoprosessi on hyvin nopea, mutta vaihtopisteelle jonottamisessa tuli jonkin verran sekaannuksia, kun ihmiset eivät heti löytäneet ahtaassa lipputeltassa vapaalle tiskille. Tässä järjestyksenvalvojat koettivat opastaa parhaansa mukaan. Olemme pahoillamme, mikäli ohjeita on välillä annettu kovaäänisesti töykeältä vaikuttavalla tavalla.

Lisäksi aikaa kului odotettua enemmän kännykästä näytettävien lippujen kanssa. Näitä jouduttiin usein zoomailemaan, jotta viivakoodi saatiin luettua. Lupaamme ottaa virheistä opiksemme. Ensi vuodelle rannekevaihtoa selkeytetään ja parannetaan monin tavoin.

Jonottavan aika on pitkä. Kuva: Mira Strengell.
Jonottavan aika on pitkä. Kuva: Mira Strengell

Paikkalippujen jako oli suunniteltu alkamaan klo 12:00, mihin mennessä oletimme rannekevaihtojonon jo loppuneen. Paikkalippujen jakoa odottavaa jonoa alkoi kuitenkin syntyä jo huomattavasti aikaisemmin, osin siitä syystä, että jakoaikaa ei oltu valitettavasti tiedotettu riittävästi, ja osin ihmisten jonottaessa "varmuuden vuoksi". Samaan aikaan rannekevaihdossa riitti jonoa vielä noin puoli yhteen asti. Yksi syy tähän oli epäselvyys erillisistä paikkalippu- ja rannekejonoista.

Pitkä jono siis muodostui ympäri puistoa jo siinä kohtaa, kun paikkalippujen jako ei vielä ollut edes alkanut. Tämä osaltaan saattoi aiheuttaa ajatuksia kuten "pitää äkkiä mennä jonoon, ennen kuin se on vielä pidempi". Jälkikäteen nähtynä ongelmat olisi voitu välttää monin tavoin, kuten aloittamalla paikkalippujen jako jo heti aamusta ja sijoittamalla jakopiste muualle kuin lipunvaihtopisteelle.

Paikkalippuongelmat lupaamme ratkaista parhaalla mahdollisella tavalla ensi vuodelle.

Iltabileiden aikataulu ja kulku Klubille

Tracon X:n iltabileet pidettiin ensimmäistä kertaa Pakkahuoneella. Sen yhteydessä oleva Klubi sen sijaan oli meille entuudestaan tuttu, sillä vuoden 2010 Tracon V:n K-18-iltabileet pidettiin Klubilla.

Tiedottamamme iltabileiden loppumisaika oli eri kuin Pakkahuoneen henkilökunnalle ilmoitettu loppumisaika, jonka seurauksena Pakkahuone tyhjennettiin luultua aiemmin heti puolilta öin. Klubin puolen oli ennen meitä ehtinyt varata ulkopuolinen DJ-artisti klo 00–04, joten emme saaneet Klubin puolta vain Traconin kävijöiden käyttöön koko illaksi. Klubin ja Pakkahuoneen välisestä liikkumisesta oli myös jäänyt hieman eri käsitys meille ja tilojen henkilökunnalle. Pahoittelemme omalta osaltamme asiaa ja pyrimme jatkossa huolehtimaan paremmin siitä, että käyttämiemme tilojen kanssa sovitut aikataulut ja käytännöt ovat selvät molemmin puolin.

Iltabileet vetivät pakkahuoneen täyten. Kuva: Mikael Peltomaa
Iltabileet vetivät Pakkahuoneen täyteen. Kuva: Mikael Peltomaa

Vesipisteet, vessojen siisteys ja muut pienemmät epäkohdat

Jokavuotinen harmistuksen aihe ovat tyhjät vesipisteet. Näissä on usein ollut kuitenkin huonoa tuuria kohdalla, sillä vesipisteitä täytettiin kyllä jatkuvasti, mutta todennäköisesti juuri sillä hetkellä, kun kävijä on osunut kohdalle, vesipartio on ollut matkalla. Tarkastamme kuitenkin vesipartioiden riittävyyden ensi vuodelle.

WC-tilojen siivouksesta puolestaan vastasivat talon ammattisiivoajat, joita tiloissa kyllä kiersi koko ajan. Lisäksi yleisvänkärit avustivat pahimpien sotkujen osalta. Pyrimme jatkossa varustamaan lisää omaa työvoimaamme auttamaan puhtaanapidossa. 

Talvipuutarhan käyttö ohjelmatilana oli ratkaisu, jonka tiesimme jo etukäteen ongelmalliseksi. Taustasyynä oli kuitenkin kirpputorin ruuhkien korjaaminen, mikä oli viime vuoden suurin yksittäinen ongelma. Kun kirpputori valtasi Rondon, siirtyivät roolipelit Sopraanoon luoden samalla ensimmäistä kertaa kunnollisen yhtenäisen pelialueen. Ohjelmasalitila kuitenkin väheni, ja tätä yritettiin korjata Talvipuutarhan avolavalla, jonne tilapuutteiden vuoksi jouduimme sijoittamaan perinteistä puheohjelmaa. Ensi talvena Tampere-talossa tehdään tilalaajennuksia, joiden myötä saamme kokonaan uusia ohjelmasaleja käyttöön, joten tilanteen pitäisi helpottua.

Joka vuosi jotakin uutta

Tracon järjestetään vain kerran vuodessa, joten vaikka joku järjestäjä tai työntekijä olisikin ollut aiemminkin mukana, aina on asioita kerrattavana ja osin myös uudelleen opeteltavana. Toivomme siis kävijöiltäkin ymmärrystä työvoimaa kohtaan: lähes kaikilla on ensimmäinen työpäivä uudessa hommassa menossa. Olemme kuitenkin jo suunnitelleet useita tapoja, miten opastusta ja koulutusta saataisiin parannettua ja toivomme, että tämä näkyy tulevissa tapahtumissa.

Tapahtuman järjestäjäjoukossa eli coniteassa tapahtuu myös joka vuosi henkilövaihdoksia. Tämä luo meille, kuten mille tahansa organisaatiolle, haasteen siirtää opittua tietoa aina seuraaville ja pitää huolta siitä, että hyvät käytännöt säilytetään ja huonot korjataan. Yksi tapa tähän on ottaa mukaan uusia tekijöitä vanhojen rinnalle, mikä selittää conitean suuren koon. 

Olemme erittäin kiitollisia kaikille kävijöillemme – emme vähiten niille, jotka ovat jaksaneet käydä jokaisessa kymmenessä Traconissa. Conin jälkeen kävijöiltä saatu palaute on meille, niin yksittäisille järjestäjille kuin Traconille organisaationakin, paras tapa oppia, missä olemme menneet pieleen ja mitä pitäisi jatkossa tehdä paremmin – mutta myös kuulla, mitä te kävijät haluatte Traconin jatkossa olevan. 

Tracon X:n järjestäjät – kiitollisina kävijöille, ohjelmanpitäjille, työvoimalle, myyjille ja muille tapahtuman mahdollistaneille!
Kuva: Mikael Peltomaa

 

Kommentit

niittyprinssi 10.9.2015 21:37:49

Itse narikassa työskennelleenä huomasi helposti, miten vaikea kävijöiden oli ymmärtää 1) että isoja tavaroita ei yhä edelleenkään oteta vastaan pien tavaranarikkaan, 2) että narikassa tosiaan on useampikin työntekijä kuin se, jonka ensimmäisenä näkee(moni seisoi usein toimettomana kun kaikki menivät jonottamaan vain yhden työntekijän eteen), ja 3) että narikka ei pysty ottamaan isoja tavaroita vastaan vaikkei kävijä kuinka jaksaisi viedä niitä isotavaranarikkaan
Tuntuu siis ettei kävijöillä ole tarpeeksi tietoa narikan toiminnasta ja erottelusta.
Mielestäni olisi hyvä jos esimerkiksi netin kautta ostettujen lippujen mukana tulisi pieni narikkaetiketti, jossa selitetään, mitä kävijän tulisi huomioida pakatessaan ja tuodessaan tavaroitaan säilytykseen(esimerkiksi juuri tämä ero ison ja pienen narikan välillä..). Lisäksi infoa narikan toiminnasta voisi olla ohjelmalehdessä ja itse conin pääsisäänkäyntien ovissa, jo ulkopuolella, sekä /selkeästi/ narikan läheisyydessä. Oli inhottavaa joutua kirjoittamaan erikseen liian pienille paperin palasille käsin ohjeita kävijöille, eivätkä nekään juuri auttaneet.
Näkyvät ohjeet ja säännöt narikan toiminnasta nimenomaan kävijöille helpottaisi monelta turhautumiselta ja edestakaisin ravaamiselta, eikä kävijöitä tarvitsisi jatkuvasti olla käännyttämässä pois narikan lattioiden ollessa jo tulvillaan tavaraa niin, että sieltä hädin tuskin enää löytää mitään - saati kulkee.

Hoxton 10.9.2015 22:00:51

Tosi mukavaa oli jälleen vaikkakin vain pihalla, mutta yksi asia jäi vaivaamaan.
Iltapäivällä kun pieni-joukkiomme palasi kahvitauolta niin eräs vihainen ja viiksekäs herra tuli tiuskimaan ranneketta vaikkakin olimme pihalla(?)
Ennen kuin ehdimme sen koommin tiedustella asiasta niin komensi hän järkkäreitä avustamaan meidät pois alueelta joten emme ikinä saaneet tietää minkä takia pihalla yhtäkkiä tarvitsi ranneketta. Minus 10 points to Gryffindor tästä :(

Vaahtis 10.9.2015 22:37:32

Tämä oli kuudes traconini ja mukanani oli henkilö, jonka tracon oli ensimmäinen. Toivoin hänen kokevan yhtä mullistavan conikokemuksen, jonka mie olen saanut kokea aikaisempina vuosina. Alussa tekikin pahaa, kun sai jonotella puol päivää, jolloin innostus meinasi jo lopahtaa. Kuitenkin! Kaiken alkusähellyksen jälkeen olin varsin tyytyväinen coniin! Toki aina tulee mutkia matkaan, koskaan mikään ei mene suunnitellusti. Kaiken pelasti luennot, järjestäjien kohteliaisuus ja iloisuus sekä ylipäätänsä conilaiset itse. Kiitos tämänkin vuoden traconista ja odotan malttamattomana jo seuraavaa vuotta :3

PS. Uskon järjestäjien ottavan oppia kaikesta rakentavasta palautteesta ((:

Jeejee 10.9.2015 22:45:13

Tracon oli omalta osaltani jälleen kahta edellistä parempi - tuntuu että kokonaisilme paranee vuosi vuodelta, vaikka viimevuonna oli kyllä enemmän kiinnostavaa ohjelmaa kuin tänä vuonna... Iso kiitos myös Traconialle joka on jättänyt conin alle 18 vuotiaillekkin avonaiseksi, jatkakaa samaa mallia :) On kiva kun pääsee näkemään kavereita toiselta puolelta Suomee.

Tohon narikkajuttuun voisin kyl lisätä muutaman sanan. Pari kertaa viikonlopun aikana siinä palloillessani yritin saada/ottaa tavaroita narikasta ja todellakin huomasin miten kaikki ihmiset jonottavat yhden työntekijän luo. Tähän on yksinkertainen vastaus: Ne muut ryhmässä seisovat ja juttelevat narikkathöläiset eivät ole huomaavinaankaan meitä. Seiskoskelin siinä aikani odottaen ja tuijottaen ryhmää merkitsevästi, muutaman kerran köhäisinkin, ja lopulta vasta kun korotin ääntäni parilla oktaavilla ja ojensin kättäni reilusti ryhmän sisään sain palvelua. Että kyllä se kehonkieli ja ulkonäkö aika paljon antaa meille kävijöille varaa olettaa, eikä me viitsitä sitten edes lähtee häiritsee sellasia joita ei avustaminen selkeestikään kiinnosta vaikka sitä ovat tekemässä. Oon kuulllj sellastakin että vänkärit ovat usein vain ilmaisten lippujen perässä, ja tätä pitäisi kyllä jotenkin hieman parantaa tätä juttua...

Kiitos kaikille jotka luki :) hyvää illanjatkoa <3

Kaukamieli 10.9.2015 23:38:15

Niittyprinssi: Ainakin oma tavarani, joka oli liian iso pikkunarikkaan, on mennyt muissa coneissa läpi joissa olen käynyt, joten en osannut aavistaa ettei tällä kertaa menisi. Kyse ei ole siitä ettenkö asiaa ymmärtäisi, en vaan etukäteen tiennyt minkä kokoinen tavara sinne otetaan vastaan.

niittyprinssi 11.9.2015 6:12:36

Narikan toiminnassa on tosiaan myös vikoja(en itse ollut koko päivää paikalla joten en tiedä miten homma toimi muulloin), ja olisi hyvä jos /jokainen ryhmä/ saisi selkeät ohjeet miten toimitaan ja minkälaisia tavaroita otetaan, minkälaisia ei(toiset ryhmät olivat ottaneet hurjan paljon liian isoa tavaraa sisään kun seuraavana aamuna tulimme vuoroon).
Myös valppaana oloa ja asiakaspalveluhenkisyyttä olisi hyvä korostaa, aivan varmasti, sillä töissähän siellä ollaan. Aivan samaa mieltä.

Harmistunut 11.9.2015 6:30:31

Minun ainoa mielipaha on se, etten jälleenkään päässyt mukaan, koska en ollut ostamassa lippua heti lipunmyynnin auettua. Olen useana vuonna halunnut tulla, mutta aina liput ovat loppuneet ennen minua. Kaippa minun pitäisi tulla sinne joskus työntekijäksi, että ehtisin edes vähän traconia kokea, mutta eihän se sama ole työntekijänä olla kuin päästä vapaasti kulkemaan ohjelmissa. Mutta ehkö ensi vuonna sitten onnistun lipun saamaan!

frozen 11.9.2015 11:28:20

Joo ei ihan mennyt iltabileet nappiin, en kyllä ole ensi vuonna tulossa, eikä kukaan muukaan kavereistani jos samalla linjalla jatketaan. Maksuttomat iltabileet pitäisi olla, sekä musiikkina vain elektronista tanssimusiikkia, ei mitään rockia, eikä synkkää elektronista rumpujytkettä niinkuin tänä vuonna oli liian paljon.

Senja 12.9.2015 11:32:32

Narikkatyöntekijänä kun olin huomasin muutamia narikkaan liittyviä asioita jotka tulisi korjata. Olihan tämä nyt jo kymmenes Traconi ja vaikka kuinka mones coni, ja silti narikka ei toimi kunnolla. Ihan järjetöntä, sanon minä. Eli muutama narikkaan liittyvä seikka.

1) TEHKÄÄ NARIKKAETIKETTI. Eli säännöt narikkaan koskien, jonka KAIKKI lukevat, niin kävijät kuin työntekijätkin!!! Nyt oli taas niin paljon ongelmia narikan kanssa että täytyy saada jotain tolkkua asiaan, niin ettei joka vuosi tarvitse stressata narikan takia. Tämän etiketin voisi lähettää KAIKILLE lipunoston yhteydessä, että varmasti tulee perille.

2) narikkatyöntekijät, jos huomaatte että jonnekin kehittyy järjettömän pitkä jono, ja itse et ole tekemässä mitään (näitä jotka ovat tauolla ei lasketa) korota rohkeasti ääntä ja sano että olet vapaana, tulkaa tänne älkääkä jääkö siihen keskelle jonottamaan!! Tämä nopeuttaa ruuhkan poistumista joka aina jossain kohtaa tulee!!

3) narikkaan tarvitaan myös kunnon ohjeistus, ja tiukat rajat siitä, mitä otetaan ja mitä ei!! Omalla työvuorollani katsoin kuinka jotkut ottivat suuria kasseja kun osa taas hyväksyi vain pienet reput. Kunnon säännöt ettei tule sekaannusta!!

Sitten työaikoihin liittyen; itse olin kumpanakin päivänä 4h töissä, mutta törmäsin muutamaan jotka olivat olleet töissä 12h PUTKEEN. Ei siinä mitään jos joku on valinnut että ottaa pitkät työajat mutta Herran Jumala ei ketään voi pitää töissä, varsinkaan vapaaehtoistöissä PUTKEEN 12h!? Pientä rajaa ja ajattelua, mehän ollaan vaan ihmisiä, ei kukaan jaksa niin kauaa olla putkeen töissä!

Sitten niistä iltabileistä, mä oon aivan samaa mieltä sen suhteen että se saisi olla maksuton tästä eteenpäin, toki nyt oli erityinen tilanne kun oli bändejä esiintymässä Suomen ulkopuolelta, mutta tästä eteenpäin saisi olla maksuton niinkuin aina ennenkin. Ja mitä musiikkiin tulee, saisi bileissä olla bilemusaa eikä konsertti meininki. Toki, jokaisen musiikkimaku on erilainen, ja sitä kunnioittaen voisi ehkä semmoisen parannuksen tehdä että vuokraa kaksi erillistä tilaa, missä toisessa voi bilettää teknomusan tahtiin ja toisessa olisi sitten sitä konserttimeininkiä. Tämän vuoden bileissä oli myös se ongelma, että pienemmät/lapset jotka olisivat halunneet tanssia olisivat saaneet odottaa myöhälle yöhön että tuli artisteja lavalle.

Tässä nyt muutama asia mikä tuli mieleen, toivottavasti asioita voidaan korjata ensi vuoteen mennessä!

Kommentointi on suljettu.