Cosplaykilpailujen saamasta palautteesta

Tracon X:n (2015) esityskilpailun osallistujat. Kuva: Teppo Suominen

Tervehdys Traconin cosplay-tiimiltä!

Uusi käytäntömme cosplaykilpailujen ilmoittautumisien käsittelyssä on herättänyt kohinaa Twitterissä, joten haluaisimme vastata siihen. Koska twiittien merkkimäärä on hyvin rajallinen, päätimme avata ajatuksiamme näin blogissa.

Olemme päättäneet tänä vuonna arpoa pari- ja esityskisan osallistujat kaikkien ilmoittautuneiden joukosta. Aikaisempina vuosina kisat ovat täyttyneet todella nopeasti ja halusimme, ettei tänä vuonna kenenkään osallistuminen olisi kiinni nopeudesta, hidastelevista nettiyhteyksistä tai myöhästelevistä busseista. Viime vuonna kisapaikat jaettiin kahdessa satsissa, joista ensimmäiset paikat täyttyivät molempien kisojen osalta noin kymmenessä minuutissa ja toiset vain parissa minuutissa. Tämä nopeus yllätti myös meidät, vaikka olemme tottuneet nopeuteen ilmoittautumisten kanssa: Vuonna 2014 pidettyjen WCS-karsintojen paikat menivät molemmissa satseissa noin kahdessa minuutissa. WCS:n osalta tilanne on korjautunut portfoliohaulla, mutta esityskisalle ja parikisalle halusimme keksiä jonkin toisen tavan.

Arvonnalla pyrimme siihen, että kaikilla halukkailla olisi yhtäläinen mahdollisuus päästä kisaamaan Traconissa. Otamme viikon ajan vastaan ilmoittautumisia, jonka jälkeen arvomme, ketkä osallistuvat itse kisaan. Jotta emme pitäisi ketään liian kauan jännityksessä, arvonta tapahtuu kahden päivän sisällä ilmoittautumisajan päättymisestä. Näin kaikki pääsevät tekemään pukujaan loppuun mahdollisimman pian. Helpottaaksemme tilannetta, olemme myös aikaistaneet ilmoittautumisaikaa aiemmasta: yleensä ilmoittautuminen on ollut heinä-elokuun taitteessa, mutta tällä kertaa kisaajat ovat tiedossa jo 5.7., eli kaksi kuukautta ennen tapahtumaa. Ilmoittautumiset ovat yleensä olleet hyvin lähellä tapahtumaa, koska se on vaikuttanut vähentävän perumisten määrää.

Syitä sille, miksi sunnuntain kisoihin ei ole portfoliohakua, on monia. Traconia on kritisoitu aloittelijoiden syrjimisestä, joten haluamme varmistaa, että myös kokemattomammat kisaajat pääsevät lavalle. Haluamme pitää erityisesti esityskisassa tietyn matalan kynnyksen, koska esityskisat ovat usein epävarmoja järjestäjän kannalta. Monia esityskisoja on peruttu tai niissä on ollut hyvin vähän osallistujia, emmekä halua tätä. Kokemuksemme portfoliohauista osoittaa, että ne nostavat kynnystä osallistumiseen ja vähentävät halukkaita osallistujia.

Twitterissä nostettiin esiin myös mahdollisuus aloittelijoiden ja kokeneiden kategoriaan sekä kisapaikkojen määrän kasvattamiseen, ilmeisesti esityskisan osalta. Emme ole vielä harkinneet eri kategorioita esityskisaan, mutta otamme ehdotuksen huomioon kun ensi vuoden kisoja suunnitellaan. Kisapaikkoihin liittyen, haluaisimme totta kai tarjota kaikille halukkaille varman osallistumisen kisaan, mutta ikävä kyllä Iso sali ei toimi pelkästään cosplayn ehdoilla. Salia halutaan käyttää moneen muuhunkin asiaan conin aikana, joten emme voi pyörittää siellä harjoituksia koko ajan. Harjoitukset taas ovat tärkeitä kisaajien lisäksi myös lavahenkilökunnallemme ja tekniikalle: ne ovat myös heidän harjoituksensa, jotka varmistavat itse kilpailun sujuvan kulun. Olemme pyrkineet takaamaan myös esityskisaajille riittävästi aikaa harjoitteluun kisa-aamuna. Tämäkin on asia, josta meitä on kritisoitu ja pyrimme parantamaan siinä. Kisapaikkoja on rajallisesti, koska emme pysty tarjoamaan enempää aikaa.

Emme ole päätöksillämme toivoneet mielipahaa kenellekään, pyrimme muutoksillamme vain etsimään ratkaisuja ongelmakohtiin. Kokeilemme, pohdimme ja päätämme vasta sitten jatkosta.

Toivottavasti tämä kirjoitus vastasi heränneisiin kysymyksiin. Jos sinulle jäi vielä jokin asia mietityttämään, meihin voi olla yhteydessä joko suoraan sähköpostitse (cosplay@tracon.fi) tai kommentoimalla tähän alle. Vastaamme mielellämme vielä herääviin kysymyksiin.

Kaunista kevättä toivottaen,
Iris Rönkkö ja Henna "Kizzy" Mäkelä
Traconin cosplayvastaavat

Kommentit

Sulka 16.5.2016 23:14:46

Hyvä vastaus, joskun toivon, että tulevaisuudessa harkitsette vielä asiaa. Ei ole millään tavalla reilua, että kilpailijat valittaisiin arpomalla. Kuka tahtoo lyhyellä varoitusajalla kisaamaan (riippuen toki milloin saatte tulokset ilmoitettua) osallistua, saati tehdä pukua ja panostaa esitykseen jos kisaamaan pääsy on pelkän arpaonnen varassa.

Portfoliohaku on hyvä ratkaisu tai yksinkertaisesti luokkiin jakaminen kisakokemuksen mukaan ei ilmoittautuminen mene siltikään f5- kisaamiseksi.

Sulka 16.5.2016 23:16:58

(Jatkoa)
*eikä ilmoittautuminen mene siltikään f5- kisaamiseksi.

Toivottavasti seuraavana vuonna WCS- infoa tulee myös aiemmin, jotta halukkaat kisaajat osaisivat varautua.

Kommentointi on suljettu.