Esittelyssä: Työvoimavastaava
Tässä juttusarjassa paljastamme millaisia ihmisiä conin takaa löytyy, ja miten he ovat tehtäväänsä ajautuneet.
Tällä kertaa esittelyssä on Anni Kähkönen, joka toimii Traconin työvoimavastaavana.
Kuten monen conitean jäsenen, myös Kähkösen tie työvoimavastaavan tehtäviin kulki perinteisen vänkärihaun kautta. Vuoden 2011 Traconissa hän työskenteli ensimmäistä kertaa vänkärinä isotavaranarikassa. Sen jälkeen Anni on työskennellyt runsaasti vänkärinä erilaisissa alan tapahtumissa. Työntekijäbädgejä on kertynyt reilut kaksikymmentä kappaletta. Useimmat niistä ovat peräisin Traconista ja Desuconeista.
Kaksi vuotta sitten Aaro Yli-Öyrä, Traconin entinen työvoimavastaava, kysyi Kähköstä seuraajakseen. Näin Annista tuli työvoiman kisälli. Kisällivuoden jälkeen koitti siirtymä vuoden 2016 Traconin työvoiman johtoon.
Työvoimavastaavan tehtävät alkavat yleensä vuoden vaihteessa.
- Tammikuussa teen suunnitelman, päätän päivämäärät ja mietin millaisella prosessilla tehdään. Siihen menee yksi ilta, jonka jälkeen pyörittelen peukaloita muutaman kuukauden. Yleensä huhtikuun kirjoitan sähköposteja, informoin työvoimahausta ja laitan haun käyntiin.
Hakuprosessin aikana työvoimavastaava lukee hakemuksia jo ennakkoon.
- Se helpottaa valintavaihetta kun tietää vähän millaisia hakemuksia on tullut.
Kähkönen ei kuitenkaan valitse vänkäreitä kokonaan itse. Muut coniitit, eli eri aihe-alueiden vastaavat, valitsevat myös vänkäreitä tarpeidensa mukaan.
Traconin kokoiseen tapahtumaan otetaan vuosittain useita satoja vänkäreitä erilaisiin tehtäviin. Vänkärihakemus kannattaa täyttää huolellisesti. On hyvä kertoa itsestään ja siitä mitä haluaisi tehdä kuin jättää jokin kohta täysin tyhjäksi.
- Jos vänkäriksi haluaa vain ilmaisen sisäänpääsyn perässä, se näkyy hakemuksessa. Kiinnostus ja motivaatio on parasta sillä silloin vänkäri kuuntelee ohjeita ja tekee mitä lupaa.
Haastavin osuus koittaa kun haku on päättynyt.
- Yleensä minulla on kaikki hakemukset eri välilehdillä auki ja alan karsia niitä läpi yksi kerrallaan. Kun valinnat on tehty, tehdään vuorolistat. Silloin tietokone melkein lentää ikkunasta kun yrittää saada kaikille miellyttävät vuorot. Se on kuin tetristä!
Kähkösen mukaan kasaus ja purku on tehtävä, johon työvoimaa on helpointa saada, sillä se ei kaipaa vänkäriltä erikoistaitoja. Muut tehtävät voivat vaatia enemmän ongelmanratkaisukykyä ja asiakaspalvelutaitoja.
Logistiikkaan, järjestyksenvalvontaan ja green roomiin eli työntekijöiden taukotilaan on haastavampaa löytää työvoimaa, sillä se vaatii hakijalta tietynlaista osaamista.
Traconissa toimii myös useita vänkäreitä, joilla on erityistehtävä. Sellainen on esimerkiksi cosplay-kilpailun juontaja.
Traconin aikana työvoimavastaavalla on päivystävä rooli. Hän vastailee ahkerasti puhelinsoittoihin, ratkoo työvoimalle syntyneitä ongelmia ja käsittelee peruutuksia.
- Se on aika tavallista että ihmiset peruu. Peruutuksiin varaudutaan tavallisesti valitsemalla valitsemalla yksi vänkäri liikaa.
Kähkösen mielestä coneissa on vain harvoja tehtäviä, joissa peruutukset aiheuttaisivat ongelmia tapahtuman järjestämisessä.
- Kun kriittinen peruuttaa, käydään coniittien kaverit ja tuttavat läpi jos joku voisi tulla tuuraamaan.
Kun Tracon on ohi, odotellaan uuden conitean perustamiskokousta ja sama rumpa uusiksi. Sellainen on työvoimavastaavan vuosi.
Lottis 21.5.2017 23:16:44
Hei miten on mahdollista hakea conin ensiapupuolelle vänkäriksi? Sitä ei ollut työnhaussa lainkaan :)