Cosplayn musiikkilinjaukset muuttuvat

Tämä kirjoitus käsittelee vuoden 2019 Traconin cosplayn taustaääninauhojen linjauksia. Se sisältää muutoksia pariin aiempaan vuoteen, ja on erityisen suositeltavaa luettavaa arvokilpailuihin osallistumista harkitseville. Muutos perustuu cosplaykisaajilta saatuihin toiveisiin, ja lisäksi tarkoituksena on yksinkertaistaa käytäntöjä ja laajentaa kisaajien mahdollisuuksia. Muutos tuo hieman rajallisuuksia kilpailujen katsomiseen suorana stream-videolähetyksenä.

Pähkinänkuoressa

Jatkossa cosplaykilpailujen taustamusiikkiraidoissa ei ole mitään tekijänoikeudellisia rajoituksia tai esitarkistuksia. Käytännössä kaikki musiikki on sallittua. Toisekseen mitään omia ääniraitoja sisältäviä cosplaykilpailuja (WCS, NCC, esitys) ei lähetetä streamiin alkuperäisellä musiikilla, vaan jokaisen esityksen ääniraita korvataan geneeriseksi. Kolmannekseen, kisaajilla on mahdollisuus saada alkuperäisen ääniraidan sisältävä videotaltiointi tapahtuman jälkeen, henkilökohtaista käyttöä varten.

Miksi näin?

Tekijänoikeusasioista kiistely on yhä lisääntyvä, globaali ongelma. Lähinnä vastakkain ovat toisella puolen tekijänoikeusjärjestöt, sekä toisella puolen nettivideopalvelut, aina Youtubesta Twitchiin ja Areenasta Netflixiin. Välissä on poliittisia toimijoita, kuten EU, seuralaisinaan muutama ruotsinlaivallinen lobbareita. 

Musiikin lähettäminen verkossa on yhä monimutkaisempi paketti tekijänoikeussopimuksia ja -ukaaseja, eri osapuolen tahtoja ja toiveita. Tekniikan kehitys, ihmisten nettitottumukset ja eri osapuolten tarve kasvattaa taloudellista tulosta ovat melkoisen vaikea yhtälö. On yhä vaikeampaa tietää mitä musiikkia voi nettilähetykseen lisätä, millä ehdoin ja missä maassa se on katseltavissa missäkin oloissa. 

Viime vuosina olemme pyytäneet kisaajia tarkistamaan tekijänoikeusasiat Youtuben rekisteristä. Se on ollut ajoittain työlästä, ja kisaajien hyvästä esivalmistelusta huolimatta on lähetyksessä ilmennyt ongelmia. Videolähetystä hoitava stream-tiimi on joutunut tarkastamaan tiedot vielä uudelleen ja edelleen tekemään merkittävää lisätyötä esitykseen sopivan vaihtoehtoisten kappaleiden etsintään. Lopputulos ei välttämättä ole ollut miellyttävä, ja se on aiheuttanut mielipahaa. Paketti on liian sekava ja liian työläs niin conille kuin kisaajillekin. Tekijänoikeusasioiden lisääntyvien riitojen myötä ongelman voi olettaa pahenevan.

Cosplaykisoissa tärkeintä on antaa kisaajille parhaat edellytykset. Se on kiistaton lähtökohta numero yksi. Itse kisan katsojista puolestaan ylivoimainen leijonaosa on conissa paikan päällä. Streamin suosio on kasvanut, mutta sen kehittäminen itse conissa pidettävän kisan kustannuksella on huono kompromissi. 

Kisaajan näkökulma

Kisaajan näkökulmasta siis musiikin ja muut taustanauhan elementit ovat lähes vapaita rajoitteista. Kuten aiemminkin, myös edelleen hieman maalaisjärkeä sopii käyttää taustanauhan viestisisällöstä, eli muistakaamme yleisössä olevan myös nuorempaa yleisöä. Tämä pieni rajoitus ei ole tullut cosplayssa aiemmin vastaan, tuskin tulee nytkään, mutta on hyvä muistaa.

Kisaajan tulee vastakin listata käytetyt taustanauhan elementit ilmoittautumisessa, jotta Tracon voi kirjata tekijänoikeustiedot tapahtuman lupia varten. Siihen ei tarvita kuin käytettyjen kappaleiden tai muiden lähteiden nimet listattuna.

Kisaaja saa tapahtuman jälkeen suojatun latauslinkin, jonka takaa hän voi halutessaan ladata kisaohjelman virallisen videotaltioinnin, alkuperäisessä muodossaan, omaan käyttöön. Tämä taltiointi sisältää saman musiikin mitä kisatapahtumassa kuullaan, sen, jota emme voi jakaa Youtube-kanavalla tekijänoikeusrajoitusten vuoksi. Se on tarkoitettu kisaajan omaksi muistoksi. Mikäli kisaaja haluaa itse levittää esityksensä videota, tulee hänen huolehtia musiikin tekijänoikeusasioista. Videomateriaalin osalta Tracon ei rajoita epäkaupallista levitystä.

Tapahtuman aikainen stream-lähetys ja Traconin Youtube-kanavalta löytyvä taltiointi tulee jokaisen cosplayesityksen osalta sisältämään geneerisen, vapaan taustamusiikin. Aiheesta näytetään luonnollisesti näkyvä varoitus katsojille.

Mahdollista CMV-kilpailua ei jatkossakaan lähetetä streamissa, mutta sen pääsisältö onkin itse videoissa, jotka tulevat jakeluun muita reittejä. 

Mikäli Traconissa järjestetään ns. lavajuoksukilpailuja, kuten hall cosplay, käytetään niissä järjestäjien valitsemaa vapaata taustamusiikkia, ja siten ne lähetetään streamissa alkuperäisessä muodossaan.

Juontajan näkökulma

Avajaisten ja päättäjäisten tekijät, kuten myös cosplaykilpailujen juontajat, ohjeistetaan käyttämään vapaata tai erillislisensoitua musiikkia. Täten avajaiset, päättäjäiset sekä cosplayn juonto- ja palkintojenjako-osuudet (pois lukien CMV) näytetään streamissa alkuperäisessä muodossaan. Näiden tekijöille tehdään sisäisesti tarkemmat ohjeet, sekä tarjotaan mahdollisuus myös musiikkilisenssien hankintaan esim. Jamendo-palvelusta.

Lopuksi

Vaikka vielä muutama kuunkierto on ensi Traconiin (6.-7.9.2019), on työ jo kovassa vauhdissa myös ison salin tuotantojen osalta. Toiveemme on, että selkeä, ajoissa julkistettu tekijänoikeuslinjaus helpottaa myös kisaamista harkitsevien suunnitelmia. Vinkatkaa aiheesta siis myös muille kisaamista pohtiville ja mikäli kysyttävää herää, olkaa yhteydessä.

Kommentit

Sria 2.12.2018 21:49:14

Erinomainen kooste tekijänoikeuksien yhtälöön liittyvistä muuttujista. Vuoden 2019 kisoihin tuleva muutos on mielestäni erittäin tervetullut, vaikka rohkaisisinkin jokaista kokeilemaan oman ääninauhan rakentamista. Hyvä äänimaailma on joka tapauksessa esityksissä hahmojen pukujen ja liikkeiden luoman visuaalisuuden lisäksi tärkein kerronnan elementti.

Kommentointi on suljettu.