Mitä kuuluu cosplayvoittajille, osa 2: WCS!

Kuva: Jessika Mennander, conikuvat.fi

Traconissa järjestetään jälleen World Cosplay Summit -karsinta, jonka voittajat pääsevät edustamaan Suomea Japanissa järjestettäviin cosplayn maailmanmestaruuskisoihin. Karsintaan haetaan erillisellä hakemuksella, ja haku tapahtuu kesäkuussa. Tässä juttusarjassa haastattelemme edellisvuosien edustajia. Lue heidän kokemuksistaan ja hae mukaan karsintaan! Hakuaika 1.-16.6.2019

 

OSA 2: World Cosplay Summit

Kun karsinnoista oli voittajina selvitty, alkoi valmistautuminen kohti Japania ja World Cosplay Summitin finaalia.

Ennen kuin lentokone pääsi lähtemään, oli kuitenkin tehtävä kaikki valmiiksi. Edustajilta odotetaan aktiivista osallistumista WCS-toimintaan koko vuoden ajan, lisäksi kisoja varten oli valmisteltava esitys sekä puvut.

- Koko kymmenen kuukauden prosessi oli haastava ja ihana samaan aikaan. Oli tuli pepun alla koko ajan ja nautin kaikesta, kertoo vuoden 2017 edustajakaksikon toinen osapuoli Veera Ketonen.

Ketosen pari Taija kuvailee, että valmistautuminen tapahtui hyvin samaan tapaan kuin karsintoihinkin: parhaansa tekemällä, oppimalla jatkuvasti ja näyttämällä asioita, jotka ovat omia vahvuuksia.

Vuoden 2018 edustajat Nio ja Cidate sanovat prosessin olleen kuin karsintoihin valmistautuminen, mutta hieman suuremmalla skaalalla.

- Stressaavaa, mutta palkitsevaa. Oli mahtava huomata, kuinka iso projekti hiljalleen kasautuu.

 

Edustusmatkan eri ulottuvuudet

World Cosplay Summitiin kuuluu kisojen lisäksi lukuisia muita aktiviteettejä, kuten vierailu Laguna Ten Boschille, Osu Parade sekä erilaiset promootio- ja lehdistötapahtumat.

- WCS ei ole kisa yhtä paljon kuin se on kokemus, Nio ja Cidate kertovat.

Veera ja Taija jakavat saman ajatuksen.

- Kisa on koko reissun loppuhuipennus, jota odotettiin innolla. Mutta tapahtumassa on paljon muutakin, joka melkein saa unohtamaan, että kyseessä on kisa.

Kymmenisen päivää uusien ihmisten joukossa oli unohtumatonta. Nion ja Cidaten mukaan ilmapiiri kisaajien kesken oli kannustava, eikä kukaan kisannut verenmaku suussa. Viimeisen illan onsen-juhlat kruunasivat huikean matkan. Myös uudenlaisen kulttuurin kokeminen teki vaikutuksen.

- Kohokohdaksi nousi Laguna Ten Boschin lisäksi japanilaiset tv-mainokset, joita katsoimme yömyöhään huuli pyöreänä, Nio sanoo.

- Sekä ruoka, Cidate lisää.

 

Tunnelmia ja pohdintoja kilpailujen jälkeen

Tapahtumarikkaan matkan jälkeen oli aika palata Suomeen elokuun alkupuolella, noin kuukausi ennen uusien edustajien valintaa. Mitä koko prosessista jäi lopulta käteen?

- Kisa opetti aikatauluttamista ihan uudella skaalalla, kuten se myös opetti omista rajoista, vuoden 2018 edustajat Nio ja Cidate kertovat.

Vuoden 2017 edustajakaksikko Veera ja Taija kertovat samaa. Kisa opetti puskemaan itseään eteenpäin.

- Se myös vahvisti sitä, että cosplay on mahtava harrastus, jota ei kannata ottaa liian tosissaan, Taija sanoo.

World Cosplay Summit on pitkä ja paikoitellen raskas prosessi, ja se vaatii myös osallistujaltaan hieman enemmän. On hyväksyttävä se, että stressiltä ei voi välttyä, ja muistettava, että kyseessä on matka, jolla toimitaan Suomen edustajana.

- Luotto omaan tekemiseen, lempeys itseä ja paria kohtaan sekä positiivinen ajattelu ja avoin mieli, listaavat edellisvuoden edustajat vaatimuksia, joilla pärjää pitkälle.

 

Tukea aiemmilta edustajilta

Uusien edustajien tukena ovat edellisvuosien kisakaksikot, alumnit sekä ”WCS-senpait”, joita kuvataan korvaamattomaksi kaiken stressin keskellä.

- Odotamme myös aina uusia päivityksiä edustajilta. On upeaa nähdä, kuinka paljon kehitystä harrastuksessa tapahtuu.

Suomi on cosplaymaana pieni, mutta taitava. Esimerkiksi World Cosplay Summitin pukupisteissä suomalaiset ovat useamman vuoden ajan sijoittuneet viiden parhaan joukkoon.

- Suomessa on paljon hyviä cossaajia. Toivoisin, että useampi luottaisi taitoihinsa ja uskaltaisi myös kisata, Taija sanoo.
 

Myös World Cosplay Summitin karsintaan edellisvuosien edustajat kannustavat. Jokainen kisa kasvattaa kokemusta ja lisää itsevarmuutta omaan tekemiseen. Lisäksi tuomareilta saa hyvää palautetta siitä, miten omaa tekemistä kannattaa hioa.

- Matkalla kompastellaan ja kaadutaan, mutta se kuuluu elämään yleisesti. Omilla vahvuuksilla eteenpäin, ahkeruudella pääsee pitkälle!