Tracon 2020 ohjelmahaku auki!

Traconin ohjelmahaku on auki! Tule esitelmöimään suosikkianimestasi, kertomaan cosplayvinkkejä, jakamaan osaamistasi työpajoissa, johtamaan seikkailijat suureen vaaraan roolipeleissä taikka ihan vaan viihdyttämään conikansaa luovilla esityksilläsi!

Traconin ohjelmaskaala on laaja. Puheohjelman lisäksi etsimme myös osallistavaa ohjelmaa kuten pelejä (mm. lautapelit, korttipelit, figupelit, pöytäroolipelit, liveroolipelit), kilpailuja, turnauksia, työpajoja ja musiikki- sekä muita esityksiä. Otamme myös mielellämme harkintaan muunlaisia ohjelmaformaatteja!

Osviittaa siitä, minkälaista ohjelmaa Traconissa on aikaisemmin ollut, saat esimerkiksi edellisten tapahtumien ohjelmakartoista, joita voit löytää Kompassista. Voit myös katsoa millaista ohjelmaa Traconissa on ollut YouTube -kanavamme tallenteista. Älä kuitenkaan anna perinteisten käsitysten siitä, mitä coniohjelma on, rajoittaa mielikuvitustasi!

Ohjelmanjärjestäjien edut saa pitämällä yhden puheohjelman tai vetämällä vähintään neljä tuntia roolipeliä tai muuta peluutusta. Edut ovat viikonloppuranneke, ruokalippu ja pääsy Green Roomiin conin aikana sekä kutsu kaatajaisiin tapahtuman jälkeen. Erilaisten yhteisöjen ja yhdistysten esittelypöydät ja miitit ovat oleellinen osa tapahtuman tarjontaa. Myös niille varataan tilaa tänäkin vuonna. Huom. miitinjärjestäjille ei tarjota samoja etuja kuin puhe- tai esitysohjelmanpitäjille.

Traconin käytössä on myös laaja ulkoalue Sorsapuistossa, jossa voi järjestää monenlaista ohjelmaa niin erikokoisissa teltoissa kuin livelavalla sekä toki muuallakin puistossa. Sorsapuistoon on kaikilla vapaa pääsy, joten Tracon Live! -lavalla esiintyminen on loistava tilaisuus tulla kuulluksi ja nähdyksi.

Traconin teemana on tänä vuonna Steam Punk -henkinen Täyttä hyöryä eteenpäin!I Erityisesti toivomme tämän teeman mukaista ohjelmaa, olkoon se sitten konkreettista hyörykoneen jyskytystä, tai muunlaista kehityksen voittokulkua joko anime-, manga ja pelimaailmojen sisäisessä tarinassa tai sitten esitys-, tarinankerronta-, työskentely- tai pelitekniikoiden kehitystä näin meidän maailmamme näkökulmasta kun katsomme ja analysoimme meille rakkaan viihdemuodon erilaisia teoksia.

Alla hiukan ohjeita erilaisten ohjelmien valmisteluun sekä tietoa tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin käytöstä osana ohjelmaa.

Ohjeita puheohjelman pitämiseen

 • Tärkeintä puheohjelman pitämisessä on suunnittelu! Emme halua simppeleitä juonikertauksia yksittäisistä sarjoista tai ohjelmaa jonka kaikki anti on luettavissa muutamasta wikiartekkelista. Tuo ohjelmaasi oma kosketuksesi!
 • Rajaa aiheesi huolella ja valitse jokin mielenkiintoinen näkökulma, jonka valossa käsittelet aihetta.
 • On suositeltavaa suunnitella etukäteen luennon rakenne ja pohtia sitä, miten luennolla käsiteltävät asiat linkittyvät yhteen.
 • Materiaalia kannattaa valmistella mieluummin hiukan liian paljon kuin liian vähän, sillä tarvittaessa osan esimerkiksi videomateriaalista voi ajanpuutteen vuoksi aina jättää pois.
 • Dioissa kannattaa mieluiten käyttää enemmän puhettasi tukevia kuvia kuin tekstiä, sillä yleisö haluaa ennemmin keskittyä kuuntelemaan luennoitsijaa kuin lukemaan kalvon tekstiä!
 • Traconin puheohjelmaslottien pituudet ovat 45, 75 ja 105 minuuttia. Valitse näistä ohjelmasi laajuudelle sopivin. Pajat ja pelit voivat kestää näitä kauemminkin. Tracon Liven lavaesityksien olisi hyvä olla ainakin 30 minuutin mittaisia.
 • Otamme pääsääntöisesti mukaan vain uusia ohjelmia, joten jos olet pitänyt saman tai samankaltaisen ohjelman jo aiemmin, kannattaa miettiä aiheeseen jotain uutta näkökulmaa.
 • Jos tarvitset apua tai neuvoja luennon suunnittelussa, voit lähettää postia osoitteeseen ohjelma[at]tracon.fi. Ohjelmavastaavamme neuvovat sinua mielellään!

Ohjeita roolipelien pitämiseen

 • Roolipelejä varten valmistelet vähintään neljän tunnin skenaarion. Pelisysteemi on vapaa: voit valita haluamasi pöytäpelisäännöt, pitää lyhyen larpin taikka freeformin.
 • Pelaajille kannattaa valmistella valmiita hahmopohjia jotta peli pääsee nopeasti käyntiin. Ohjelmakuvauksessa kannattaa myös mainita minkälaisen oman valmiin hahmonsa pelaaja voi tuoda peliin.
 • Pelaajat ilmoittautuvat peleihin Traconin roolipeli-infossa, joka sijaitsee pelialueen suulla.
 • Aikataulutettujen skenaarioiden lisäksi Traconissa järjestetän myös Peliä Pyynnöstä -peluutuksia, jotka obvat lyhyempiä matralan kynnyksne pelejä joita on helppo tulla pelaamaan spontaanistikin kesken conin. Peliä Pyynnöstä -pelinjohtajia haetaan työvoimahaun kautta, mutta lisätietoja varten voit ottaa yhteyttä ohjelmatiimin: ohjelma[at]tracon.fi

Työpajat

 • Kerro hakemuksessasi kuinka monta osallistujaa pajaasi mahtuu ja minkalaisia materiaaleja taikka työvvälineitä pajasi tarvitsee. Traconin työpajat pidetään kävijöille ilmaisina osallistua, mutta voimme korvata materiaalikustannuksia pajaa varten.

Musiikkiohjelma ja muut esitykset

 • Kerro millä lavalla halaisit esiintyä (Pieni Sali, Tracon Live, jokin muu, mikä?)
 • Kerro hakemuksessai paljonko mikkejä tarvitset, minkälaiset mikitykset ja muut liitännät tarvitset soittimille ja koneille.
  • Tekninen raideri on enemmän kuin tervetullut musiikkiesityksien liitteeksi!
 • Tracon Live esitykset ovat pituudeltaan vähintään puoli tuntia. Tätä lyhyempia parin biisin/tanssin vetoja emme ota lavalle.

Tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin käytöstä ohjelmissa

Tracon striimaa suurimman osan saliohjelmistaan YouTubeen ja striimatut ohjelmat jäävät suoraan tallenteiksi YouTube -kanvallemme. Tämän vuoksi ohjelmanpitäjien pitää huomioida muutama asia tekijänoikeuksista sekä siitä, miten YouTube näiden kanssa toimii. YouTube automaattiset algoritmit skannaavat kaiken palveluun ladatun video ja äänimateriaalin ja vertaavat sitä tietokantojen esimerkkitiedostoihin. Jos ladatusta videosta havaitaan kuva- tai äänivastaavuus johonkin YouTuben tekijänoikeustietokantaan ladattuun esimerkkiin, laitetaan uudelle videolle tekijänoikeusrajoituksia jotka vaihtelevat mainostulojen lähettämisestä lataajan sijasta oikeudenhaltijalle, videon mykistämiseen ja blockaamiseen tai koko kanavan rankaisuun ja mahdolliseen alasajaoon tekijänoikeusrikkomuksista. Tämän takia toivoisimme että käytätte ohjelmissanne video- sekä varsinkin ääniesimerkkejä harkiten. Kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin asioihin:

 • Käytätkö esityksessäsi videota oleellisella tavalla? Lyhyeiden videoiden esittäminen ilman ääniraitaa on usein kohtuullisen käytön alaista, mutta olemme joutuneet poistamaan ohjelman YouTubesta 30 sekunnin videon esittämisen vuoksi. Jos esityksessäsi video käyttö äänen kanssa on oleellista, valitse, ettei ohjelmaasi saa streamata sillä varsinkin musiikkipätkät jäävät helposti kiinni YouTuben algoritmihaaviin.
 • Kaikenlaisen kaupallisen musiikin käyttö striimattavassa luento-ohjelmassa on käytännössä kiellettyä. Se jää aina haaviin. Jos haluat käyttää ohjelmassasi musiikkia, suosittelemme Creative Commons-lisenssillä varustetun äänitiedoston käyttöä. https://creativecommons.fi/lisenssit/ löydät lisää tietoa aiheesta.

Jos video ja äänimateriaali on oleellistä ohjelmallesi, voit valita ettei ohjelmaasi striimata. Sijoitamme sen silloin ohjelmasaliin jonka ohjelmia ei striimata eikä niistä tehdä tallenteita. Erikoistapauksessa, kuten Pienen Salin konsertit, ota yhteyttä meihin ohjelman tallenteista. Tekijänoikeus, stream, ja tallenneasioissa voit kysyä lisää Traconin striimitiimiltä: video[at]tracon.fi

Miitit

Traconissa on jälleen miittitelttoja, joita voit varata yhteisösi tai kaveriporukkasi kokoontumiseen tai muuhun ajanviettoon conissa. Pienempään Miittitelttaan mahtuu noin parikymmentä henkeä, isompaan enimmillään 50-60. Miittiajan varaajalle ei kuitenkaan anneta ohjelmanpitäjän etuja, joten emme ota vastaan miittejä ohjelmalomakkeen kautta. Miittivaraukset voitte laittaa suoraan sähköpostilla ohjelma[at]tracon.fi.

Hae ohjelmanpitäjäksi Kompassissa!

Traconin ohjelmanpitäjäksi voit hakea Kompassin Ohjelmalomakkeella, joka löytyy täältä.

Ohjelmatiimi vastaa kysymyksiinne sähköpostilla osoitteessa ohjelma[at]tracon.fi. Voit ottaa meihin yhteyttä milloin vaan!

Kommentit

Lahis 25.2.2020 2:39:24

Blogiin lisätty tarkennus miittiaikojen varaamisesta.

AKgamer19 27.4.2020 14:10:35

Hei, jos tapahtuma perutaan koronan takia ja on ostanut lipun niin saako siittä rahat takaisin vai saako lipun käyttää ilmaiseksi ensi vuonna

AKgamer19 27.4.2020 14:11:13

Hei, jos tapahtuma perutaan koronan takia ja on ostanut lipun niin saako siittä rahat takaisin vai saako lipun käyttää ilmaiseksi ensi vuonna

Mari (Tracon viestintä) 12.5.2020 11:33:43

Hei!

Emme avanneet lipunmyyntiä Tracon 2020 - tapahtumaan ennen tapahtuman peruuntumista.

Kommentointi on suljettu.